Mina, meie ja fotograafia

Väsimusest ja tüdimusest

Vahel ma tunnen, et olen nii väsinud. Kõigest. Saksas olles teadsin kogu aeg, et kui tagasi oleme, siis üks päev ma igatsen rohkem kui ette oskan kujutada seda eemal elu, rutiini, kindlust, stabiilsust ja rahu. 

Minu mõte rändab järjest tihemini sellele, et koliks uuesti minema Eestist. Meil on üks kogemus olemas. Me teame, millised olid meie mõtted seal. Mis ei meeldinud, mis meeldis. Oleks palju lihtsam valida uus sihtkoht omale, kus osa raskusi oleks olemata. Näiteks keele probleem oli meil Saksas üks suurimaid. Koliks kuhugi riiki, mis oleks inglise keelne. Muidugi need sisse elamise raskused on ikka, need ei kao kuskile. Eriti kui suurde riiki kolida, siis on see esimeste dokumentide ja asjade ajamine keeruline ning kohutavalt stressirohke. Aga vähemalt saaks aru kõigest ja oskaks vastata. Poes ei keeraks teenindaja selga, sest me ei räägi kohalikku keelt. Ametiasutustes ei saadetaks minema paber näpus, ilma et sellest midagi aru saaks. 
Karli on pool elust tööd teinud inglise keeles. Temal poleks mingit probleemi. Ma arvan, et minul ka poleks. Ei ole siiani suhtlemisel mul inglise keelega probleeme olnud ning mida rohkem rääkida, seda vähem ilmselt on.

Ma tean, et probleemide eest jooksmine ei lahenda neid. Aga eemal elades lihtsalt väga mitmeid teemasid polekski. 

See on omamoodi huvitav, et ma olen tagasi selles punktis mitmete mõtetega, milles enne Saksa kolimist olin. 

Muidugi on siin ka toredaid pooli elul. Aga sellistel väsimuse-tüdimuse hetkedel ma ei näe neid. Tekib tunne, et need ei kaalu üle kõike. 

Alles üks päev jooksin kokku ühe väga kaugest ajast tuttavaga, kes küsis et olete nüüd lõplikult tagasi Eestis? Seda küsimust küsitakse meilt väga tihti kui kohame tuttavaid, keda pole ammu näinud. Ja siiani olen alati vastanud – jaa. Esimest korda mõtlesin, et ei teagi. Ta vastas, et aga Eestis on ju ka hea. Ja ausalt, ma ei tea kas on. Äkki on ja ma olen lihtsalt väsinud. Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga